Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Τα αδέσποτα της Ελλάδας...

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ.ΚΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ.ΚΙΛΤΙΔΗ

Είναι πραγματικά περίεργο ο υφυπουργός, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα να εμφανίζεται δημόσια όχι για να μιλήσει για την τραγική κατάσταση των αδέσποτων ζώων στην ελληνική επικράτεια αλλά... ξανά και πάλι για τις υιοθεσίες του εξωτερικού. Το ωραίο είναι ότι έμμεσα πλην σαφώς κατηγορεί τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ότι τα πράγματα είναι τόσο ανεξέλεγκτα εκεί ώστε να μπορούν να συμβαίνουν οι δήθεν φρικαλεότητες που γι’ αυτές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά καταγγελίες περίεργων «φιλόζωων κυριών», συνοδευμένες από φωτογραφίες «αποδείξεις» που κυκλοφορούν στο ιντερνετ και κυρίως είναι κινεζικής προέλευσης. Έτσι λοιπόν ο Έλληνας πολίτης ακούει ότι στο εξωτερικό σε χώρες όπως Γερμανία , Ολλανδία, Δανία γίνονται πειράματα και φρικαλεότητες σχετικά με τα αδέσποτα σκυλιά κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να υποθέσει πως ότι αφορά τα αδέσποτα είναι όλα καλά.

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα υπάρξει λίγη σοβαρότητα και λίγος σεβασμός γι’ αυτά τα ζώα που έτυχε να είναι αδέσποτα στην χώρα μας. Πότε θα καταλάβει ο κάθε υπουργός ότι πρέπει να ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα και πως δεν μπορεί πια να χαρακτηριστεί ζωόφιλος κάνοντας μια εντυπωσιακή επίθεση σ’ έναν εύκολο στόχο όπως είναι οι μικρές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων να σωθούν έστω και λίγα ζωάκια βρίσκοντας οικογένεια στο εξωτερικό. Πότε θα σταματήσει το παραμύθι για εμπόριο και πειράματα αφού άλλωστε αυτά είναι εύκολο να ελεγχτούν όχι με φαναφάρες και φιέστες αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία.

Κύριε υφυπουργέ γιατί δεν βγαίνετε να πείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το όλο θέμα με τα αδέσποτα. ποιοι είναι οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής διαχείρισης των ζώων γιατί ξέρουμε μόνο για 28 δήμους σε σύνολο περίπου 400 . Γιατί οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα είναι τόσο πολύπλοκες και μοιάζουν με γρίφους , μήπως υπάρχει πρόθεση αποτροπής από τη μεριά του υπουργείου; .Πόσα είναι τα χρήματα που διαθέτει το υπουργείο για τα σχετικά προγράμματα και γιατί το 2007 δεν υπήρξε έγκριση κονδυλίου επειδή τα έγγραφα δεν υπεγράφησαν εγκαίρως από τους αρμόδιους υπουργούς. Τόσο πια ενδιαφέρον υπάρχει από τη μεριά σας; Πόσα είναι τα αδέσποτα στη χώρα μας και πόσο έχει μειωθεί ο αριθμός τους με την εφαρμογή από μέρους σας του νόμου 3170\2003 ή μήπως δεν έχει μειωθεί και αντίθετα έχει αυξηθεί γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά εφαρμογή του νόμου. Πόσο έχει μελετήσει τις υποβληθείσες από Ζωοφιλικά σωματεία προτάσεις για τα κενά του νόμου ή τις απαραίτητες αλλαγές;Υποδείξτε μας δήμους που λειτουργούν με βάση τις διατάξεις του νόμου.δηλαδή επιτροπές εξειδικευμένο προσωπικό για την περισυλλογή των ζώων πείτε μας αν με βάση το νόμο μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν πρόστιμα τα οποία να έχουν τη δυνατότητα να τα εισπράττουν ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο νόμος ή μήπως κι εκεί υπάρχει κενό ή καλύτερα αδιαφορία. Δείξτε μας σας παρακαλούμε κάτι από τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ώστε να γνωρίζουν κάπως τις υποχρεώσεις τους, να γνωρίζουν για τη στείρωση των ζώων γιατί οι περισσότεροι έχουν τη περίεργη συνήθεια να πετάνε τα κουτάβια στους δρόμους, στους σκουπιδοτενεκέδες αφού γίνουν 50 ημερών ώστε να μπορούν να βρουν την τύχη τους, μια περίεργη βέβαια αντίληψη φιλευσπλαχνίας. Αλλά που καιρός για ενημέρωση των πολιτών . έχετε πετύχει όμως κάτι σημαντικό αυτοί που πετάνε τα κουτάβια στους δρόμους ή ακόμα και τα δικά τους σκυλιά τα εγκαταλείπουν όταν τα βαρεθούν, έχετε πετύχει να έχουν ακούσει για το θέμα τι γίνονται τα σκυλιά που πάνε στο εξωτερικό. Και να ήταν αλήθεια αυτά τα παραμύθια πάλι καλά έλα όμως που είναί απλώς εύκολοι εντυπωσιασμοί και αλλόκοτη άποψη εθνικής περηφάνιας. Τα ελληνικά σκυλιά είναι δικά μας και τους παρέχουμε με απλοχεριά κάθε είδους θάνατο στους ελληνικούς δρόμους.

Απορούμε για την μονομερή ευαισθητοποίησή σας και απορούμε γιατί δεν ελέγχετε καλύτερα τις πηγές αυτών των πληροφοριών μήπως διέρχονται μέσα από περίεργες διαδρομές φιλικών σχέσεων, μήπως παίζει κι εκεί η επιθυμία , πέντε λεπτά διασημότητας από την καναπέ του σαλονιού μας κι άσε τους άλλους να τρέχουν στους πυρωμένους δρόμους τώρα το καλοκαίρι άσε τους να αγωνιών για τα σκυλιά των δρόμων και κυρίως άσε τα σκυλιά στη μαύρη μοίρα τους το θέμα είναι να βγούμε και να πούμε ξανα τι γίνονται τα σκυλιά στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης . Σκέφτεστε άραγε πως είναι πού πιθανόν αυτές οι χώρες να αντιδράσουν και να σας ζητήσουν το λόγο.

Πάντως εμείς ως Έλληνες πολίτες σας ζητάμε το λόγο . Πείτε μας τι γίνονται τα σκυλιά εδώ στους δρόμους της Ελλάδας.

Athina xkx