Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Φούντα και ψυχωτικές καταστάσεις...

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για το κατά πόσο το κάπνισμα μαριχουάνας (ή χασίς) μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικές καταστάσεις και ανωμαλίες στη ψυχολογική και διανοητική κατάσταση των καπνιστών.Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο πλέον έγκυρο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό (Lancet, 2007) μια εκτενής μελέτη ανασκόπησης των σημαντικότερων ερευνών (μέχρι και το 2006) για το θέμα της συσχέτισης χρήσης κάνναβης (κάπνισμα) και ψυχωτικών καταστάσεων, ανεξάρτητα από την προηγούμενη ψυχική και διανοητική κατάσταση των χρηστών. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από 35 δημοσιεύσεις (μετά από επιλογή από ένα σύνολο 4.804 επιστημονικών βιβλιογραφικών αναφορών) ήταν ότι το κάπνισμα κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40% για χαμηλή χρήση μέχρι και 209% για συχνή και παρατεταμένη χρήση. Σε μια περίπτωση, μια μελέτη που διεξήχθη με συνέντευξη 50.000 κληρωτών του Σουηδικού στρατού και παρακολούθηση της μετέπειτα ψυχικής υγείας τους, έδειξε ότι όσοι έκαναν βαριά χρήση μαριχουάνας στην ηλικία των 18 ετών, παρουσίασαν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας στα επόμενα 15 χρόνια σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση.

Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας εξετάστηκαν και οι περιπτώσεις κατάπτωσης-μελαγχολίας, τάσης αυτοκτονίας και άγχους. Τα δεδομένα των επιμέρους ερευνών δεν παρείχαν συγκεκριμένες συσχετίσεις των καταστάσεων αυτών με την κατανάλωση κάνναβης. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι υπήρχαν αρκετοί παράγοντες που εισάγουν αβεβαιότητα στις συσχετίσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν αναφέροντας ότι....

"Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τις οποίες θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι νέοι ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ψυχασθένειας αργότερα στη ζωή τους".


Η κάνναβη περιέχει μοναδικά συστατικά, τα κανναβινοειδή (cannabinoids), που είναι λιποδιαλυτά και αποθηκεύονται για εβδομάδες και μήνες στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και των όρχεων, όπως ακριβώς το DDT. Η κάνναβη δυνητικά προκαλεί χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορούν να οδηγήσουν σε γενετική βλάβη.
Μελέτες δείχνουν ότι πολλά από τα καλλιεργούμενα λεμφοκύτταρα χρηστών κάνναβης είναι δομικά ανώμαλα. Οι μελέτες έχουν οδηγήσει στη θεωρία ότι η συσσώρευση των προϊόντων της κάνναβης στους όρχεις μπορεί να επιδράσει στους ρυθμιστές των ορμονών και να προκαλέσει ανικανότητα και προσωρινή στειρότητα, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες, τέλος, έχει αναφερθεί μειωμένη ποσότητα (πυκνότητα) σπέρματος και επιπέδων τεστοστερόνης στο επίπεδο της προσωρινής στειρότητας στους χρήστες των προϊόντων της κάνναβης. Παρόμοια δεδομένα έχουν αναφερθεί και για άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως ηκοκαϊνη.

Ένα τσιγάρο χασίς ισοδυναμεί με 20 κανονικά τσιγάρα ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα...Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα Νεοζηλανδών επιστημόνων οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα παίρνει επιδημικές διαστάσεις ανάμεσα στους χρήστες κάνναβης.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση για τα αναπνευστικά προβλήματα, οι Νεοζηλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αναπνευστικές οδούς μεγαλύτερη απ ότι ο καπνός καθώς περιέχει διπλάσιες τιμές καρκινογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα των επιστημόνων του Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, η κατάχρηση ινδικής κάνναβης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η κάνναβη επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης
Το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο
Πιθανώς μακροχρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, τα

συναισθήματα και τις αισθήσεις

Σε μερικές περιπτώσεις η μακροχρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση και κατάχρηση
Η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ψύχωση σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση
Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι:


Η κάνναβη έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η κάνναβη επηρεάζει τη γονιμότητα

Η κάνναβη προκαλεί σχιζοφρένεια
Η κάνναβη οδηγεί σε απάθεια και χάσιμο του ενδιαφέροντος

Αυτά και πολλά αλλά διαπίστωσαν οι νεότερες έρευνες της επιστημονικής κοινότητας…

Πρεπει να σταματήσει η δικαιολογία ότι το αλκοόλ και το τσιγάρο βλάπτουν περισσότερο……

Βλάπτει ο αέρας που αναπνέουμε….

Ο ήλιος από την τρυπά του Όζοντος…

Τα μεταλλαγμένα που τρώμε…

Εγώ θα πω μόνο… Παν μέτρο άριστο παιδιά