Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Σαν Πλοίαρχος...

Λεβέντες του "blog" ,με μεγάλη λύπη διαβάζω τα σχόλια μερικών κυρίων ,σχετικά με την προσάραξη του Ε/Γ "ΘΕΟΦΙΛΟΣ". Κείμενα εμετικά έως και χυδαία μπορώ να τα χαρακτηρίσω, όταν εκφέρουν την γνώμη τους με τέτοια φρασεολογία. Πρέπει να περιμένουμε,να διαβάσουμε την κατάθεση του Πλοιάρχου και μετά να εκφέρουμε την γνώμη μας. Σαν Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού... το 1958 επήρα το βάπτισμά μου σε επιβατικά - ακτοπλοικά πρώτα και στη συνέχεια σε ποντοπόρα,επιτρέψτε μου να σας πω,ότι κάθε ναυάγιο έχει την "ιδιαιτερότητά του " δυστυχώς,που για τους στεριανούς είναι "ψιλά γράμματα".....

Υπάρχουν ναυάγια εσκεμμένα,με εντολή πλοιοκτητών.

Υπάρχουν ναυάγια,λόγω αβλεψίας του Αξιωματικού της βάρδιας (Γεφύρας ή μηχανής)

Υπάρχουν ναυάγια, λόγω καιρικών συνθηκών. Και από πολλές άλλες αιτίες τέλος,που χρειάζεται χρόνος για ανάλυσή των.

Τώρα τελευταία προστεθήκανε και τα ναυάγια λόγω χρήσης "αυτόματου" πηδαλίου και όχι του χειροκίνητου,που επιβάλλεται κυρίως σε διαύλους σαν αυτόν τον συγκεκριμένο (Χίου - Οινουσσών) ,είσοδο και έξοδο από λιμάνια κ.λ.π.

Και τουτο,γιατί αν χρησιμοποιείται τη ηλεκτροκίνητο πηδάλιο - λόγω ευκολίας δυστυχώς - σε τέτοιους στενούς διαύλους και καεί η ασφάλεια,αντίο......Χαράλαμπε.
Στρίβει το πλοίο δεξιά ή αριστερά και "ξυρίζεται" στην ξέρα.
Ισως πάλι να σταματήσει η μία από τις 2 μηχανές για κάποια αιτία, οπότε στρίβει απότομα πάλι το πλοίο και ακουμπάει στην ξέρα.

Κανείς Καπετάνιος δεν παίζει το κεφάλι του και κυρίως ο συγκεκριμένος του Ε/Γ "ΘΕΟΦΙΛΟΣ",ο οποίος είναι ένας εκ των ολίγων Καπεταναίων που διαθέτει η ακτοπλοία μας.

Οσο για την ηλικία των πλοίων,καλό είναι να υπάρξει επιτέλους κάποιος Νόμος και για την Ελληνική ακτοπλοία,που μετά από κάποια χρόνια να παροπλίζονται.

Εδώ θέλουν ξύλο ομαδικώς τόσο η ηγεσία του Υ.Ε.Ναυτιλίας,όσο και οι εφοπλιστές.

Μεγάλο καί άλυτο κεφάλαιο αυτό.
Μία λύση υπάρχει και αυτή οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα."ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥME ΜΕ ΠΑΡΗΛΙΚΑ ΠΛΟΙΑ"

Τότε μόνον θα νουθετηθούν και θα βάλλουν μυαλό οι κ.κ.πλοιοκτήτες.
Ιωάννης Εμμ.Νομικός

Υ.Σ. - Ελπίζω να δημοσιεύσεις την ταπεινή μου γνώμη.