Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης αποφάσισε να πρωτοτυπήσει δυσάρεστα και να ιδρύσει, με πρωτοβουλία του διοικητή του, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) σε πειραματική μορφή, με «πειραματόζωα» τους ασθενείς και τους Γενικούς Ιατρούς των όμορων περιφερικών ιατρείων και κέντρων υγείας...
Το νεοσύστατο, και κατά τους ιθύνοντες, «αυτόνομο, ανεξάρτητο και οργανωμένο» Τ.Ε.Π. εγκαινιάστηκε… τον Οκτώβριο του 2007, «βασιζόμενο» στο ΦΕΚ Β’ 1519/16-10-2006 και σε υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου υπ’ αριθ. Υ4α/οικ. 117448/14-9-2007, που ορίζουν τις διαδικασίες για την οργάνωση και λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).
Φυσικά, η σύσταση του Τ.Ε.Π. απαιτεί, κατά βάση, μόνιμες θέσεις ιατρών (τοποθετήθηκαν 2 από το νοσοκομείο ενώ προβλέπεται 7), πέραν των λοιπών βοηθητικών θέσεων που προβλέπονται για τη στελέχωσή του, κάτι που πιθανότατα παρέλειψε η διοίκηση του νοσοκομείου Κατερίνης, που, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κάλυψη του Τμήματος από πλευράς εφημερεύοντος ιατρικού προσωπικού, έκρινε ότι μπορούσαν να αξιοποιηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας Λιτόχωρου και Αιγινίου (τους οποίους και εξανάγκασε να εφημερεύουν στο Γ.Ν. Κατερίνης), δεδομένου ότι έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα επείγουσας ιατρικής φροντίδας και έχουν σχετική (!!!) εμπειρία από την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στα Κέντρα Υγείας.
Ιδού τα αποτελέσματα:
Α) Ασθενής με όψη πάσχοντος και επιγαστραλγία που εξετάστηκε από γενικό ιατρό στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου αποστέλλεται στο ΓΝΚ, όπου τον παραλαμβάνει πάλι γενικός γιατρός. Επειδή δεν παρουσιάζει σαφή κλινική εικόνα, δεν τον αναλαμβάνει ούτε η παθολογική, ούτε η καρδιολογική κλινική, ούτε και οι ειδικοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων, παρότι τον εξέτασαν. Ο ασθενής έπασχε από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Β) Δεύτερος ασθενής, σε ημικωματώδη κατάσταση και ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις περνάει από το Τ.Ε.Π. και εισάγεται στην καρδιολογική κλινική, ενώ η κλινική του εικόνα οφειλόταν σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιολόγος διαμαρτύρεται έντονα στη γενική ιατρό του Τ.Ε.Π..
Γ) Τρίτος ασθενής, αυτή τη φορά πολυτραυματίας λόγω τροχαίου ατυχήματος, εκτιμήθηκε ως πολύ βαρύ περιστατικό για να εισαχθεί στη χειρουργική κλινική και θα διακομιζόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά τον πρώτο έλεγχο για μαζική αιμορραγία, ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής διακομιδή του. Και τα εν λόγω περιστατικό το χειρίστηκε αναγκαστικά εξ ολοκλήρου το Τ.Ε.Π., η γενική ιατρός δηλαδή!! Μάλιστα το συνόδευσε η ίδια στη Θεσσαλονίκη γιατί βάσει της υπουργικής απόφασης η διακομιδή ανήκει στο Τ.Ε.Π..
Κατανοώ την αγωνία του Διοικητή να προβάλλει το έργο του, καθώς και τις καλές του προθέσεις επ’ αυτού.
Δυστυχώς, δε μπορώ να τον δικαιολογήσω όταν, μάλιστα, το αποτέλεσμα των ενεργειών του είναι εις βάρος των πολιτών και των συναδέλφων μου.
Θέτονται πολλά ερωτήματα που περιμένουν απάντηση:
-Ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας του Τ.Ε.Π.;
-Υπάρχει οργανόγραμμα λειτουργίας του Τ.Ε.Π. και, αν υπάρχει, γιατί δεν κοινοποιείται, έτσι ώστε ο κάθε εφημερεύων ιατρός να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί κατά την εφημερία;
-Ποιο είναι το πνεύμα της οργάνωσης του διατομεακού τμήματος των επειγόντων;
-Ποιο από τα προηγούμενα παραδείγματα ανήκει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην οποία είναι εκπαιδευμένοι οι γενικοί ιατροί;
-Ποιο από τα ανωτέρω αναφερόμενα παραδείγματα δε χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση από ιατρό της επείγουσας ιατρικής;
-Στους γενικούς ιατρούς επιτρέπεται η εξειδίκευση στην εντατικολογία;
-Αν κάποιος γενικός γιατρός επιθυμεί να εξειδικευτεί στην Επείγουσα Νοσοκομειακή Ιατρική, έχει τη δυνατότητα να το κάνει και, αν ναι, πώς;
Τέλος, διερωτώμαι εάν αυτή είναι πραγματικά η επένδυση της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.);
-Χωρίς νομοσχέδιο;
-Με αυτόβουλες ενέργειες, όπως αυτές του εν λόγω διοικητή; Ελπίζουμε να μη γίνει παράδειγμα προς μίμηση.
-Με εκβιασμούς και απειλές σε συναδέλφους να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν;
-Θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών που, μάταια, προσμένουν την περιβόητη αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ.;
Κάθε μέρα στο χώρο εργασίας μου συναντώ ασθενείς με καρκίνο του μαστού, της μήτρας, του προστάτη, σε προχωρημένο στάδιο, οι οποίοι θα είχαν σωθεί με μία στοιχειώδη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ακόμη περιμένουμε το νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ.) που θα περιλάμβανε μία προληπτική εξέταση ρουτίνας (μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, PSA).
Καθένας απ’ αυτούς με κοιτάζει στα μάτια και περιμένει να του δώσω μία λύση στο πρόβλημα του, που, δυστυχώς, δεν υπάρχει.
Ξέρω, όμως, ποιος ευθύνεται…
Κύριοι της κυβέρνησης,
Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες που σας αναλογούν…
Υ.Γ.: Ο Κος Κωνσταντόπουλος και υφυπουργός υγείας εκλέγεται στο νομό Πιερίας, όπου προκύπτει και το θέμα που προαναφέρεται:
-Άραγε, έχει γνώση του θέματος;
-Αν ναι, συμφωνεί και προτείνει τη δημιουργία Τ.Ε.Π., ανά την Ελλάδα, με παρόμοια οργάνωση;
-Αν όχι, περιμένουμε για τις ενέργειες του...
Στέφανος Παραστατίδης