Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Η ελευθερία του Τύπου στο εδώλιο

Μια δικαστική απόφαση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελευθεροτυπία πήρε το Β΄ τριμελές πλημελλειοδικείο Πειραιά.Δέχτηκε ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα επωνύμων,όταν αυτό το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.Η υπόθεση αφορούσε τη γνωστή αποκάλυψη του ποινικού μητρώου του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ...Αιγάλεω και συμβούλου σε θέματα διαιτησίας(sic) την περίοδο 1996-97 της ΠΑΕ Ολυμπιακός,Θωμά Μητρόπουλου.
Θα αποφύγουμε τις ειδικότερες αναφορές,καθώς είχαμε προσωπική εμπλοκή.Απλώς θα επιδιώξουμε να δούμε και τις δύο πλαγιές του βουνού,αν και για τη συγκεκριμένη περίπτωση η φίλαθλη κοινή γνώμη έχει βγάλει τη δική της ετυμηγορία.
Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία έχει χάσει την εκτίμησή της για τους δημοσιογράφους.Θεωρεί δικαίως αρκετούς απ' αυτούς υπηρέτες του συστήματος και συμμάχους της εξουσίας.Είτε γιατί φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους,είτε επειδή εθίστηκαν στον εύκολο και άκοπο πλουτισμό.
Ο δημοσιογράφος είναι φύσει και θέσει αντιεξουσιαστής.Οφείλει να ελέγχει όσους ασκούν εξουσία και να αντιπαρατίθεται -όταν χρειάζεται- μαζί τους.Διαφορετικά δεν παίζει τον συνταγματικό ρόλο του,διαστρεβλώνει το δικαίωμα της πληροφόρησης του λαού και υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία.
Οι μηνύσεις,οι αγωγές και οι προπηλακισμοί κατά των λειτουργών του Τύπου,συνήθως έναν στόχο έχουν:Να τους τρομοκρατήσουν και να παρεμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα.Καθόλου δεν διαφωνούμε με την παραδειγματική τιμωρία συναδέλφων που ασυδοτούν,διασύροντας ανθρώπους και συνειδήσεις.Αυτοί ας υποστούν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις και ας ελεγχθούν απο τα πειθαρχικά συνδικαλιστικά όργανα.
Όμως να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του δημοσιογράφου ο τυποκτόνος νόμος των αγωγών και η απειλή ''αν τα βάλεις μαζί μου,θα σε πάω στα δικαστήρια και θα σου πάρω το σπίτι'' είναι έξω από κάθε δημοκρατική αντίληψη και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του εκβιασμού και την ιδεολογία του φασισμού.
Όχι ότι οι υπέρτατοι κριτές των πάντων που πολλές φορές μεταβάλλονται από τέταρτη εξουσία σε πρώτη,δεν πρέπει να κρίνονται.Απλώς να υποβάλλονται στη βάσανο της διαδικασίας ενός ποινικού δικαστηρίου και όχι στο χαρτομάνι ενός αστικού...

kyrthomaidis@yahoo.gr