Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Σχόλια επί του θέματος των ακινήτων της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους (Μοναχός Πρόδρομος)


Αγιο Ορος Καρυές 6.9.2008

Σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν τα ΜΜΕ με το μοναστήρι. Μήπως και έχουν θιγεί τα συμφέροντα κάποιων απο την διεκδίκηση του εν λόγω ολυμπιακού ακινήτου για δημιουργία εμπορικού κέντρου; Τους πείραξε η προοπτική δημιουργίας Ιατρικού κέντρου και τους άλλαξε τα σχέδια; Τα χρήματα πήγαν σε ένα μοναστήρι και δεν ήρθαν στις τσέπες τους. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά τους και στον χορό που εστησε ο TV-Αλφα, που ξερει προφανώς τι κάνει και γιατί το κάνει, μπήκαν και χορεύουν όλοι οι άλλοι χωρίς πιθανώς να καταλαβαίνουν το γιατί.

Και το απλό ερώτημα είναι, τόσα χρήματα τι στο καλό θα τα κάνουν οι καλόγεροι;

Πρέπει να καταλάβουμε οτι τα χρήματα που μαζεύονται σε ένα Άγιορείτικο μοναστήρι χρησιμοποιούνται πάντα για καλούς σκοπούς. Πρέπει να αναστηλωθούν τεράστια διατηρητέα κτίρια, να γίνουν ξενώνες για τους προσκυνητές, να συντηρηθούν τα αναρίθμητα κειμήλια των μονών κλπ. Αυτά χρειάζονται τεράστια ποσά, όπως φαίνεται και από τα προγράμματα που εγκρίνονται από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία επιστρέφουν και πάλι στον λαό καθόσον οι Μονές είναι κτήματα του λαού διότι οι μοναχοί που τις διαφυλάττουν είναι τα δικά μας παιδιά. Σέ αυτές τις μονές που θα επισκευτούμε, θα φιλοξενηθούμε, θα ξαποστάσουμε, θα αποθέσουμε τα προβλήματα και τις ενοχές μας όλοι οι έλληνες χωρίς να μας ζητηθεί κάποια ανταπόδωση, σε αυτές τις μονές θα φέρουμε τους υψηλούς καλεσμένους μας από την Ευρώπη και με καμάρι θα τους δείξουμε τά αναστηλωτικά έργα, τα καταπληκτικα κτίρια, την φιλοξενία μας και την πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση σαν Ελλάδα. (βλεπε επίσκεψη Νιμιτς>> "http://www.agioros.com/albania/metanastes.htm" )

Τα μοναστηρια με τους θησαυρούς τους ειναι σύμβολα τα οποία είναι πολυτιμότατα για μια κοινωνία που συνηθίζει να ισοπεδώνει τα πάντα δια των ΜΜΕ. Είναι ορόσημα τα οποία μας προσδιορίζουν και τα έχουμε ανάγκη σαν λαός και σαν πρόσωπα. Οι μοναχοί δεν θα σπαταλήσουν ούτε ένα ευρώ άσκοπα από αυτά τα οποία λαμβάνουν. Εάν ήθελαν να γλεντούν, νάναι διεφθαρμένοι να πηγαίνουν στα καζίνα και στα μπουζούκια και νάχουν πολυτελείς κατοικίες, εξοχικά και κότερα δεν θα έβαζαν το ράσο και δεν εξοριζόντουσαν στα βουνά ξενυχτώντας κάθε μέρα σε προσευχές και νηστείες.

Είναι ντροπή να διασύρεται έτσι ο μοναχισμός εν ονόματι της κονόμας μερικών που αισθάνονται να τους κλέβουν το φαί από το πιάτο τους.

Μοναχός Πρόδρομος (κ.κ Τζιντζής Κων.)

( απο το site www.agioros.com )