Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Η αλλαγή πλεύσης του Κίσινγκερ (για το καλό μας)


«Οι Έλληνες είναι αναρχικοί.....και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ομιλία του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974.

Σήμερα, ο Kissinger (πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., νομπελίστας, ακαδημαϊκός στο Harvard, συγγραφέας) δήλωσε
από βήματος γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ότι η «Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία». Κρίσιμη η χρονική στιγμή, guru ο Χένρυ, αναστάτωση στη κυβέρνηση των Σκοπίων, ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης των Η.Π.Α. στο Μακεδονικό,.. επιτέλους μια καλή είδηση!

Γράφω τη διπλωματική μου, που άπτεται διεθνολογικών θεμάτων και διαβάζοντας βρήκα κάτι που θέλω να το παραθέσω εδώ, καθώς πιστεύω ότι περιγράφει με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο το όλο σκεπτικό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Εμείς (στις Η.Π.Α.) διαθέτουμε το 50% του παγκόσμιου πλούτου αλλά μόνον το 6,3 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην κατάσταση αυτή, η αληθινή μέριμνά μας την περίοδο που έρχεται είναι να διατηρήσουμε αυτή τη δυσαναλογία. Για να το επιτύχουμε, οφείλουμε να απαλλαγούμε από τους συναισθηματισμούς [….] θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανύψωση του επιπέδου ζωής και τον εκδημοκρατισμό..»
Τζωρτζ Κήναν, 1948


Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης