Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Γιατί Μάρα;


Θυμάμαι τη Μάρα τον πρώτο καιρό μετά την ανάληψη της παρουσίασης του δελτίου των 8 του μεγάλου (ο Θεός να το κάνει), καναλιού –μια ήρεμη δύναμη στο χώρο της ενημέρωσης, που, κατά την ταπεινή μου άποψη, διεκπεραίωνε με επάρκεια τα καθήκοντά της, με αίσθηση του μέτρου κι έμφυτη ευγένεια, χωρίς ευκολίες κι εξυπνακισμούς για λόγους εντυπωσιασμού. Μια παρουσία κατά πολύ συμπαθέστερη της αντίστοιχης της Θείας Όλγας.
Ύστερα όμως άρχισαν οι εναντίον της επιθέσεις, απ’ αφορμή τη σχέση της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οπότε σταδιακά το αρνί άρχισε να μεταλλάσσεται και να γίνεται λύκος –μια μετάλλαξη η οποία, αν και δικαιολογημένη ως ένα βαθμό, λογικό κι αναμενόμενο ήταν πως με τον καιρό θα υπονόμευε το δημοσιογραφικό της κύρος, αφού ήταν ηλίου φαεινότερο πως δεν μπορούσε πια να σταθεί αντικειμενικά απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιδόσεις της, λειτουργώντας περισσότερο σαν μια άτυπη κυβερνητική εκπρόσωπος, και λιγότερο σαν δημοσιογράφος.

Μα, θα μου πείτε, δεν υπάρχουν και άλλοι δημοσιογράφοι που υπεραμύνονται του έργου και των επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή; Ασφαλώς και υπάρχουν, και καλά κάνουν και υπάρχουν, όμως ενώ στην περίπτωσή τους κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το κάνουν εμφορούμενοι από την ιδεολογία τους, και τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, στην περίπτωση της Μάρας έχεις την αίσθηση πως το κάνει στη λογική του, «Παινεύω το σπίτι μου, για να μην πέσει να με πλακώσει». Και το γεγονός φτάνει να ακυρώνει τα όποια επιχειρήματά της, αφού κανείς ξέρει πια τι θα πει, πριν καν ανοίξει το στόμα της να μιλήσει, με αποτέλεσμα να μην έχεις την παραμικρή διάθεση να την ακούσεις, εκτός πια κι αν είσαι ακραιφνής Καραμανλικός ή ΝεοΔημοκράτης.

Και το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι, γιατί επιμένει να θέλει να εμφανίζεται σαν σχολιάστρια στο πλαίσιο του δελτίου ενός συγκεκριμένου καναλιού; Το κάνει για τα χρήματα, ή γιατί πιστεύει πως πραγματικά προσφέρει καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση Καραμανλή, τη στιγμή που και οι πέτρες ακόμη γνωρίζουν τα κίνητρά της; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ! Γιατί εγώ, φερ’ ειπείν, που δεν είμαι Καραμανλικός, με περισσότερο ενδιαφέρον ακούω τα επιχειρήματα του Τράγκα ή του Κοττάκη, παρά εκείνα της Μάρας, για τους λόγους που εξηγώ πιο πάνω. Άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι την Εξουσία γιατί κατά τη γνώμη σου είναι καλή κι άγια, άλλο πράγμα να την υπερασπίζεσαι γιατί είσαι παντρεμένη μαζί της- πώς να το κάνουμε;

Κι άλλωστε, Μάρα μου, αυτή τη δουλειά (της υπεράσπισης της κυβέρνησης Καραμανλή), την κάνει πολύ πιο καλά και αποτελεσματικά η παρεούλα των 20:00 του μεγάλου καναλιού, και μάλιστα στο πλαίσιο της κριτικής που υποτίθεται ότι της ασκεί, δηλαδή ότι το καλύτερο. Μόνο που πολύ με έχουν μπερδέψει αυτοί οι τύποι, καθώς δεν μπορώ να καταλάβω αν απλώς «βάζουν πλάτη» στον Κωστάκη, αν είναι τόσο πολύ αντι-ΠΑΣΟΚ όσο βγαίνει από τα… συμφραζόμενα, ή αν απλώς επιδιώκουν να στείλουν σπίτι του τον Γιωργάκη.

Α. Μιαούλης