Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Το σύστημα


Πρωί δευτέρας 8/12/2008

Περπατούσε σκυφτός χαμένος στις σκέψεις του. Άνεργος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2008!!. Μόλις είχε φύγει από το Γερμανικό προξενείο χρειαζόταν του είπαν ένα χαρτί ότι δεν εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο.. Το είχε αποφασίσει θα πήγαινε Γερμανία για δουλειά. Έψαχνε κάθε μέρα κάθε πρωί έπαιρνε εφημερίδα αλλά εάν μέχρι να μαζέψει όλα τα χαρτιά και να τελειώσει όλες τις εκκρεμότητες δεν έβρισκε δουλειά θα έφευγε για Γερμανία. λυπημένος.. σκυφτός.. χαμένος..

Έξω από τα δικαστήρια είναι μαθητές, ουρλιάζουν θυμωμένοι το γνωστό σύνθημα για τους αστυνομικούς.

Αυτός σκυφτός παραμερίζει μια κυρία που στέκεται στα σκαλιά των δικαστηρίων είναι ντυμένη σαν να έχει να πάει σε γάμο. κρατάει και ένα μικρόφωνο. παρότι είναι Δευτέρα οι μαθητές δεν είναι στο σχολείο τους. Το Σάββατο ένας 15χρονος εκτελέστηκε στα Εξάρχεια γιατί το επώνυμο του δεν ήταν 'επώνυμο' να την γλιτώσει με κάτι μήνες εξαγοράσιμους. Δυο μέρες καίγεται η Ελλάδα.. Καθώς μπήκε στο κτήριο σκέφτηκε κάτι δηλώσεις του υπουργού. Χαμογελά ειρωνικά και ψελλίζει «νυχτώνει Παναγιωτοπουλε». Πάει σε μια κυρία αριστερά στην είσοδο η οποία έχει ένα τραπεζάκι με ένα φάκελο γεμάτο αιτήσεις. Πάει για να ρωτήσει να σιγουρευτεί ότι η εισαγγελία είναι στον 1o οροφο ..

«τι θέλετε κύριε?»

- «θα ήθελα από την εισαγγελία ένα χαρτί ότι δεν εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο... είναι για το εξωτερικό για δουλειά ειν..»

- «περιμένετε παρακαλώ να τελειώσω με την κυρία»

Δεν τον άφησε να τελειώσει την φράση «.είναι στο πρώτο όροφο το γραφείο???»

έκατσε σιωπηλός και περίμενε μετά από δυο-τρία λεπτά δεν άντεξε ανέβηκε στον πρώτο .

Ρώτησε και του έδειξαν το γραφείο κτυπάει, μπαίνει, «καλημέρα θα ήθελα ένα χαρτί ότι δεν εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο.. είναι για το εξωτερικό θα πάω για να εργαστώ .»

Του απάντησε η κυρία που ήταν στο πρώτο γραφείο.

- «Θα πας κάτω είναι μια κυρία που κάνει αιτήσεις . θα πάτε κάτω στην κυρία και θα ξαναρθείτε εδώ στην κυρία» και δείχνει μια άλλη κυρία που κάθεται 3 μέτρα ποιο πέρα στο απέναντι γραφείο η οποία δεν μίλησε αλλά μόνο κοίταζε.

Κατεβαίνει στο ισόγειο η αίτηση στοίχισε 3 ευρο ανεβαίνει ξανά πάνω δίνει την αίτηση και την ταυτότητα του «εντάξει» λέει η 'απεναντινή' κυρία που προηγουμένως δεν μιλούσε αλλά κοίταζε..

«Πότε θα είναι έτοιμο το χαρτί» ρώτησε αυτός

«Περάστε αύριο»

Όμως αυτός δεν άντεξε και ξαναρώτησε

«Γιατί με στείλατε κάτω? με ρωτήσατε αν είχα 3 ευρο να πληρώσω για την αίτηση?»

- «Μπορούσατε να πάρετε αίτηση εδώ απ'εξω να την συμπληρώσετε μόνος σας..»

«..εσείς πήγατε κάτω στην κυρία..»

- «Μα εγώ γιαυτο ήρθα εδώ αλλά εσείς με στείλατε κάτω μου είπατε να πάω κάτω στην κυρία δεν μου είπατε έχει αιτήσεις εδώ απ'εξω..»

- «Δεν σας το είπα εγώ κύριε.. σας είπα εγώ να πάτε κάτω?»

- «Παίζετε με τις λέξεις .. μετά σας φταίει ο τριαντάφυλλοπουλος.. έχετε στήσει μαγαζάκι εδώ μέσα και μετά σας φταίει ο τριαντάφυλλοπουλος»

- «τι να σας πω κύριε δεν ξέρω.. εγώ δεν σας είπα.» ενώ πετούσε το χαρτάκι από το γλυκό που μασουλούσε

- « θα πάω εγώ τώρα στο χωριό μου με τα πόδια γιατί εσείς έχετε στήσει μαγαζάκι..». Τις τελευταίες λέξεις τις είπε φεύγοντας γιατί δεν άντεξε δεν μπορούσε να κρατηθεί. είχε σπάσει λίγο η φωνή είχαν ερεθιστεί και τα μάτια του. Όχι για τα τρία εύρο όχι γιατί θα τα χρειαστεί και δεν θα τα έχει όχι γιατί οι 'απεναντινες' κυρίες υποτιμούν την νοημοσύνη του αλλά γιατί αυτό το γραφείο.. το κτήριο το 'σύστημα' του θύμισε την χώρα του. και προτίμησε να φύγει θυμωμένος.. σκυφτός.. χαμένος.

Αφιερωμένο στις 'απεναντινές' της οδού δικαιοσύνης.

ΥΓ. κ. υπουργέ να πείτε στον ανιψιό. περιμένει και ο εγγονός..
Σεμνά.. ταπεινά.. καληνύχτα..

Όχι ότι με νοιάζει αφού θα φύγω πρώτος .