Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Ελλάδα και Σκόπια δεν θα τα βρούν ποτέ...


Την απαισιοδοξία του σχετικά με την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Ο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Ντανίλο Τιρκ, πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στη Ν.Υόρκη οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ...
με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, συμφωνήθηκε, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών και δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ και των ευρωεκλογών στην Ελλάδα."Η επιβράδυνση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων δεν κοστίζει τίποτα στην Ελλάδα. Αντίθετα, η ''Μακεδονία'' χάνει αρκετά καθώς αναβάλλεται συνεχώς η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.", σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, του οδικού άξονα 10 κ.ο.κ., ο Τσερβένκοφσκι είπε ότι "οι ενέργειες αυτές είναι αντιπαραγωγικές για τη χώρα, διότι ζημιώνεται και πλήττεται η διεθνής θέση της ".Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σλοβενίας ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ.Ο Τιρκ συμπλήρωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό με τους χαρακτηρισμούς της ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την "αρχαιοποίηση" της χώρας.
"Δεν είμαστε ούτε Αρχαίοι "Μακεδόνες", ούτε Σλάβοι "Μακεδόνες", είμαστε
μόνο "Μακεδόνες". Είμαστε όλοι "Μακεδόνες" και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη ''Μακεδονία'' χωρίς τέτοιους διχασμούς.Ζητώ από τους πολιτικούς να σταματήσουν να διχάζουν τους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη διαιρεμένοι κομματικά αλλά και σε άλλους τομείς", ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

ellinikiafipnisis.blogspot