Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Να χέσω την τέχνη σας, νεκρολάγνοι που δεν σέβεστε τίποτα


Αν ήσουν τάρανδος θα ήθελες το κομμένο κεφάλι σου να κοσμεί κάποιο τζάκι;
Αν όχι, τότε λογικά δεν θα ήθελες μετά θάνατον το πτώμα σου να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μίας έκθεσης όπως η "Bodies" που φιλοξενείται αυτή την εποχή στην Τεχνόπολη...
"Απίστευη, αληθινή, πρωτοποριακή" την χαρακτηρίζουν στην φρικαλέα αφίσα που αναρτήθηκε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Στην Αρχαία Ελλάδα σεβόντουσαν τον νεκρό και δεν τον άφηναν άταφο ακόμα κι αν ήταν εχθρός. Στις μάχες κάνανε ανακωχή για να μαζέψουν τα σώματα και να τα θάψουν με τις τιμές που τους άξιζαν. Σήμερα όμως, στην δήθεν πολιτισμένο κόσμο που ισοπεδώνουν τα πάντα στο όνομα της δήθεν τέχνης, βάζουν τα πτώματα σε μουσεία. Κανένας σεβασμός στον νεκρό. Άλλωστε οι πεθαμένοι δεν έχουν ούτε στόμα ούτε μπορούν να στείλουν εξώδικα. Και φυσικά δεν διεκδικούν ούτε καν πνευματικά δικαιώματα.
Αλήθεια, γνωρίζετε πόσο έχει το εισιτήριο; Ας δούμε, έτσι για να ξέρουμε πόσο πουλιέται σήμερα ένα πτώμα;
Ενήλικες16 ευρώ
Ενήλικες άνω των 65 ετών / Φοιτητικό14 ευρώ
Παιδιά (από 4 έως13 ετών)12 ευρώ.
Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει στο εξωτερικό μία άλλη έκθεση, πάλι με αληθινά πτώματα. Μόνο που εκείνη είχε ένα σκοπό. Όλα προέρχονταν από θύματα του καρκίνου των πνευμόνων και μέσα από την έκθεση έδειχναν την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα πνευμόνια τους. Με αυτό τον τρόπο, όσο φρικαλέος κι αν ήταν, προσπαθούσαν να αφυπνίσουν τον κόσμο.Τώρα τι κάνουν; Βάζουν κορμιά σε πόζες σαν να παίζουν ποδόσφαιρο ή να έχουν τα τσουτσούνια τους να κρέμονται.Μία μόνο ευχή από εμάς. Ο εμπνευστής αυτού του τερατουργήματος να είναι μία μέρα ένα από τα εκθέματα.

panic-gr.blogspot.com /