Καθυστέρηση στο ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και προβλήματα στην ελευθερία του λόγου διαπιστώνει η έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη από το Ευρωκοινοβούλιο...
Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να δώσει απάντηση για τους Κύπριους αγνοουμένους, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, τονίζεται ακόμη στην έκθεση. Εισηγήτρια της έκθεσης που εγκρίθηκε με 528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 43 αποχές ήταν η Ολλαδή χριστιανοδημοκράτης Ρία Ούμεν-Ράιτεν.
Στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν ανοίξει 10 από τα 35 κεφάλαια με τα τελευταία να είναι αυτά που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την κοινωνία της πληροφορίας. Μόνο ένα κεφάλαιο έχει κλείσει.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Αγκυρας και αναφέρουν ακόμη ότι «η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Ακόμη, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύονται ακόμη πλήρως στην Τουρκία και τάσσονται κατά των συχνών απαγορεύσεων ιστοσελίδων αλλά και κατά των πιέσεων που ασκούνται σε ΜΜΕ που ασκούν κριτική. Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν μη επαρκή την τροποποίηση τον Απρίλιο του 2008, του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα ζητώντας την απάλειψή του. Το Κοινοβούλιο καλεί, παράλληλα, την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία για τη διαρκή διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος. Στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έναντι της Ελλάδας, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων. Το Ευρωκοινοβούλίο υποστηρίζει τις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και υπογραμμίζει τη σημασία μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τροπολογία του Κύπριου βουλευτή Αδ.Αδάμου που έγινε δεκτή, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο. Το ΕΚ παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως.» Ακόμη υπάρχει για πρώτη φορά παράγραφος για την μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου με την Τουρκία να καλείται από το Ευρωκοινοβούλιο να διατηρήσει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα των νησιών και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να λειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και κάνουν για άλλη μία φορά έκκληση για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π κ.κ. Οικουμενικού Πατριάρχη. Σχετικά με το νέο νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την διασφάλιση της εφαρμογής του με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί και πωληθεί σε τρίτους.
ellinikiafipnisis.blogspot.com