Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αντιδράσεις για το «αυθαίρετο ξεπούλημα» του Ξένιου 94.3 (Δημοτική Ραδιοφωνία Ανω Λιοσίων) Δ. Αττικής


Αντιδράσεις για το «αυθαίρετο ξεπούλημα» του Ξένιου 94.3 (Δημοτική Ραδιοφωνία Ανω Λιοσίων) Ποικίλα ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δημάρχου Άνω Λιοσίων Χρήστου Παππού, να κλείσει τον «Ξένιο 94.3 FM» και να πουλήσει την άδεια του σταθμού, που είναι δημόσιο αγαθό, στο ATTICA TV του δήμου Ασπροπύργου...
Στο πλευρό των εργαζομένων, βρίσκονται οι ενώσεις ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ, που δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν με κάθε μέσο «το αυθαίρετο ξεπούλημα του σταθμού και των εργαζομένων». Παράλληλα, ζητούν την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, τους οποίους καλύπτουν νομικά και συνδικαλιστικά και ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γκιουλέκα. Μάλιστα, την Πέμπτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διασωματειακή Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του τύπου προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 15/06/09, το δημοτικό συμβούλιο Ανω Λιοσίων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη λύση και εκκαθάριση του «ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM», με το προσωπικό -κατά τα λεγόμενα του δημάρχου Χρήστου Παππού- να μεταφέρεται στο δήμο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κρατικά μέσα ενημέρωσης). Παράλληλα αποφασίστηκε (πάντα κατά πλειοψηφία) με συμβολαιογραφική πράξη να μεταβιβαστεί, η άδεια και η συχνότητα του σταθμού, στο ATTICA TV του δήμου Ασπροπύργου, όπου ο Δήμος Άνω Λιοσίων συμμετέχει με 1%. Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο των Άνω Λιοσίων που είχε λάβει την απόφαση συμμετοχής με 1% στο ATTICA TV, ακυρώθηκε από την περιφέρεια. Ο «Ξένιος» είναι μονομετοχική ραδιοφωνική «ιδιόρρυθμη» δημοτική επιχείρηση, με μόνο μέτοχο το δήμο Άνω Λιοσίων. Συνεπώς ήταν αδύνατον, να εκχωρηθεί το 1% στο δήμο Ασπροπύργου. Ο σταθμός έχει ιδρυθεί με το νόμο 1730/87 και το π.δ. 25/88, επιχορηγείται χωρίς «οροφή» και αδειοδοτήθηκε επίσημα για πρώτη φορά, από το ΕΣΡ, με το νόμο 2328/95. Το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, είναι 5.000.000 δραχμές από το 1988 και έκτοτε, έχει διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ, τα οποία με αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών συμβουλίων, περνούσαν στο ταμείο του σταθμού προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα του δήμου, εκτός από τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης. Τουλάχιστον για το 2009 ο σταθμός έχει επιχορηγηθεί με 3.000.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά, διεκδικούν τα χρήματά τους, με επισχέσεις εργασίας, καθώς τα τρία τελευταία χρόνια απαξιώθηκε πλήρως ο σταθμός, με ευθύνες της διοίκησης, που σήμερα ζητά από τους εργαζόμενους, είτε να μεταφερθούν στο δήμο ως δημοτικοί υπάλληλοι (χωρίς να εξασφαλίζονται επί της ουσίας, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας), είτε να αποζημιωθούν και να αποχωρήσουν. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι: Κ. Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος του σταθμού στην ΕΣΗΕΑ, Ν. Τρίκκας, εκπρόσωπος στην ΕΠΗΕΑ και Μ. Μητσόπουλος, μέλος Δ.Σ της ΕΤΕΠ, ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι απορίας άξιον πως θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης δεν ξεπερνά τα 5.000.000 δραχμές. Στο μεταξύ, τη βούληση της ΚΕΔΚΕ να διατηρήσουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί τον κοινωφελή χαρακτήρα τους, εξέφρασε στα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.) ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Κακλαμάνης. Στη συνάντησή που είχαν την Τετάρτη, ο κ. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου η ΚΕΔΚΕ θα παραδώσει επισήμως την πρότασή της για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πρόταση θα είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας επιχείρησης «ειδικού σκοπού» και όχι δημιουργίας Ανωνύμων Εταιρειών.

ebox.gr