Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας και τι πραγματικά σημαίνει


Η General Motors κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ. Δε ξέρω αν πραγματικά έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη. Η General Motors για όλους όσους είναι μιας κάποιας ηλικίας, ήταν...
συνυφασμένη με τον ορισμό του κολοσσού. Όταν κάποιος ήθελε να δώσει ένα παράδειγμα εταιρείας με τεράστια οικονομική επιφάνεια, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θυγατρικές σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούσε το παράδειγμα της General Motors. Ήταν αυτό που συχνά ονομάζουμε μια εταιρεία "κράτος". Κι όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε αυτόν τον κολοσσό στην πτώχευση και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς όμως, έχω την αίσθηση ότι δεν το έχουμε καταλάβει. Στο μικρόκοσμο που ζούμε, έχουμε να ασχοληθούμε με άλλα σοβαρότερα πράγματα, όπως το πόσο κόσμο είχε η ΝΔ στις συγκεντρώσεις της και πόσο το ΠΑΣΟΚ. Βλέποντας να συμβαίνουν τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης γεγονότα, σε οικονομικούς κολοσσούς όπως η General Motors, μάλλον θα πρέπει στην Ελλάδα αντί για "βοήθα Παναγιά μου" να λέμε "Δόξα το Θεό" που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μας ακουμπάνε προς το παρόν επιδερμικά.
Στην Ελλάδα βέβαια, ως συνήθως συμβαίνουν "περίεργα" πράγματα. Όλοι φωνάζουν για την οικονομική κρίση, αλλά το τριήμερο των εκλογών η Σαντορίνη, η Μύκονος και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν πληρότητα 80% (!!!) από Έλληνες εκδρομείς. Διαμαρτυρόμαστε για την οικονομική δυσπραγία αλλά οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Μάιο αυξήθηκαν 5% σε σχέση με το Μάιο του 2008 (!!!). Γκρινιάζουμε για τις αυξήσεις των τιμών, αλλά ΕΜΕΙΣ οδηγούμε τις τιμές σε άνοδο μιας και ο θεμελιώδης νόμος των οικονομικών είναι ότι "όταν υπάρχει ζήτηση αυξάνονται οι τιμές, ενώ όταν δεν υπάρχει μειώνονται". Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων, πληρώνουμε την ακριβότερη τιμή στον καφέ, γεμίζουμε τα πιο In και High Class μαγαζιά που είναι και τα ακριβότερα. Αυτήν τη στρεβλή κατάσταση φυσικά την εκμεταλλεύονται οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι, οι οποίοι υπό την ανοχή του κράτους, έχουν στήσει το δικό τους πάρτι. Τόσο το κράτος που είναι απών σε πολλά ζητήματα, όσο και οι πολίτες που αρκούνται στη γκρίνια και την ανέξοδη κριτική χωρίς να αναλογίζονται τι πραγματικά συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Εύχομαι στο άμεσο μέλλον να μη ζήσουμε στην Ελλάδα καταστάσεις σαν της General Motors γιατί τότε θα νιώσουμε στο πετσί μας την καταστροφή. Η Ελλάδα ζώντας τη δική της εικονική πραγματικότητα δεν προετοιμάζεται για τα χειρότερα που μπορεί να έρθουν.

politikiprotasi.blogspot.com