Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

«Ντόπινγκ»: Η ευκαιρία της ΕΟΕ να βγάλει τον αθλητισμό από το τέλμα


Μόνο προβληματισμό πρέπει να έχει δημιουργήσει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και την Πολιτεία τα συνεχή θετικά δείγματα από τους ελέγχους ντόπινγκ...
Και αυτό γιατί μπορεί να έσπευσαν να πουν ότι τα κίνητρα «φταίνε» για το γεγονός ότι αθλητές χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες και να τα καταργήσουν όμως το φαινόμενο εξακολουθεί να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Μετά τον Απρίλιο του 2008 και το σκάνδαλο της άρσης βαρών με την ομάδα που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ουσιών από… λάθος παραγγελία τα κρούσματα στο άθλημα συνεχίστηκαν με τον Τάσο Τριανταφύλλου «καθαρό» πέρσι να… συλλαμβάνεται τώρα και να τιμωρείται με τέσσερα χρόνια για χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Και τα κρούσματα δεν σταματούν εδώ. Δύο θετικά δείγματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με την ίδια ουσία που πιάστηκε ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γιακούμπ Βαβζίνιακ στο στίβο και την ποδηλασία, όμως εδώ οι ποινές δεν θα είναι… τρίμηνες, αλλά τουλάχιστον διετής. Ακόμα υπάρχει η πληροφορία ότι πολύ γνωστή αθλήτρια έχει ήδη δύο «non show» από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο και μετά. Είναι πλέον πολύ κοντά στο όριο να… καεί, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό μέσα σε 18 μήνες ένας αθλητής μπορεί να έχει μέχρι τρία «non show». Η μάστιγα του ντόπινγκ πλήττει εδώ και καιρό την Ελλάδα, βάζοντας σε αμφισβήτηση όλες τις επιδόσεις και τα μετάλλια που κερδίζουν οι αθλητές, παρά το γεγονός ότι περνούν κατά την επιτυχία τους από ντόπινγκ κοντρόλ. Το αθλητικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση. Δυστυχώς φως στο τούνελ δεν φαίνεται, αφού καμία πλευρά δεν ετοιμάζεται να κάνει κάτι. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αν δεν σχεδιάζει κάτι καινούργιο, θα πρέπει πολύ σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι να φτιάξει ένα νέο μοντέλο και για το είδος του αθλητισμού που θέλουμε, αλλά και να βάλει νέους κανόνες στο παιχνίδι. Πραγματικά είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ΕΟΕ να φτιάξει κάτι που θα βγάλει από το τέλμα τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να ξανακερδίσει τη χαμένη της αίγλη.
Η ΕΟΕ θα πρέπει να είναι ο αθλητικός σύμβουλος του εκάστοτε υφυπουργού αθλητισμού και θα πρέπει να ξεφύγει από την κομματική ταυτότητα των μελών, αλλά και από τις συντεχνιακές πρακτικές, αφού αποτελείται από προέδρους και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών Αθλημάτων.