Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2008

"Είμαστε για γέλια"

Καύσιμα... Είμαστε πράγματι για γέλια ή μήπως πρόκειται για ανταποδοτικά οφέλη (site payments) της κυβέρνησης έναντι του σοκ που κατάφερε προ ημερών ο συμπαθής κλάδος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων στην κοινωνία;

Άκουσα, ότι για να βρεθεί λύση με τα βυτιοφόρα, η κυβέρνηση υποχώρησε στο εξής αίτημα:
Αν βρεθεί βυτιοφόρο που μεταφέρει ως και 8% λιγότερο όγκο καυσίμων από αυτόν που αναφέρεται στο τιμολόγιο, θα θεωρείται νόμιμο, καθώς μια τέτοια απώλεια μπορεί κάλλιστα να δικαιολογείται από τη ...διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών!

Η είδηση μου έκανε μεγάλη εντύπωση γι αυτό κι έψαξα το θέμα.

Προσέξτε λοιπόν πόσο γελοίοι γινόμαστε όταν το θέλουμε!
Ή αλλοιώς πόσο ύποπτη μυρίζει ότι είναι η υπόθεση!

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα.
Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια τεράστια χώρα, με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας από άκρη σε άκρη της επικράτειάς της. Το αρμόδιο υπουργείο πλήρωσε 2.000.000 δολάρια για μια μελέτη που εκτός από το ότι έδωσε λύσεις για το πρόβλημα, κατέδειξε το εξής:
Ένα φορτίο βενζίνης μπορεί να απολέσει το 1% του όγκου του ανά 6 βαθμούς Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας.

Ξανά στα δικά μας τώρα !
Για να υπάρξει η εν λόγω απώλεια όγκου κατά 8%, θα πρέπει να φύγει ένα βυτίο από την Ελευσίνα στους 0 βαθμούς Κελσίου και να φτάσει στη Χαλκίδα με 48 βαθμούς Κελσίου...
Γίνεται αυτό;

Στη χώρα των ...μεταρρυθμίσεων όλα γίνονται!!!

Πρόκειται μάλλον για δωράκι στο ...συμπαθή εργασιακό κλάδο, σε ανταπόδοση της στήριξης που παρείχε στην κυβέρνηση με την απεργία του.
Μια απεργία που σόκαρε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ούτε προαναγγέλθηκε, ούτε την περίμενε σχεδόν κανένας - εκτός από τους σχεδιαστές της - αποπροσανατολίζοντας τουλάχιστον για το συγκεκριμένο διάστημα την κοινή γνώμη από τα οδυνηρά προβλήματα εκείνης της περιόδου, όπως η πώληση του ΟΤΕ, το σκάνδαλο της SIEMENS, η ακρίβεια στην αγορά, η αναταραχή στην Ανώτατη εκπαίδευση, τα κατορθώματα από τους γνωστούς ...λεβέντες Κεφαλογιάννηδες και Μαρκογιαννάκηδες, η υπόθεση των Σκοπίων... κ.ά.

Αλλά είπαμε, όπως ο Milton Friedman δίδασκε πριν από 50 χρόνια και περισσότερο στη μεγάλη Σχολή του Σικάγο των Νεοφιλελεύθερων δογμάτων και σήμερα η Naomi Klein μας το βροντοφωνάζει με το "
THE SHOCK DOCTRINE" μήπως και κάποτε αφυπνισθούμε...
"Οι μεγάλες αλλαγές υλοποιούνται εύκολα, αφού προηγηθεί πάντα είτε ένα τυχαίο είτε ακόμη και ένα σχεδιασμένο ΣΟΚ"

Σταύρος Κυριαζής

Οικονομολόγος