Ευαισθησία εκεί που χρειάζεται…
Μια νυχτερινή βόλτα στις «κακόφημες» γειτονιές της Αθήνας αρκεί για να «συναντήσεις» το θάνατο.
Πόσο κοστίζει η ζωή μας, η αξιοπρέπειά μας, τα όνειρά μας; 10,60,100 ευρώ;
Πόσες βόλτες θα «καταφέρεις» να κάνεις; Επί πόσες δόσεις….; για να σκοτώσεις τη ζωή σου;
Όταν τα όνειρα χάνονται, η ελπίδα σβήνει, το άγχος υπονομεύει τη νόηση, τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα μπλοκάρουν το πνεύμα.
Όταν είσαι στο απόλυτο σκοτάδι και οι ανησυχίες σου αυτοεκπληρώνονται και σε ωθούν στην ίδια την καταστροφή που προφητεύουν.
Όταν «γκαζώνεις» αλλά το αυτοκίνητό σου δεν σε πάει στα σύννεφα και εσύ δεν έχεις το θάρρος να βάλεις τέρμα στη ζωή σου, πας μια βόλτα στην πλατεία Κ.Λ….και αγοράζεις το θάνατό σου. Αν είσαι «τυχερός» δε θα πας πολλές φορές, αρκεί και μια νοθευμένη δόση!
Ποιος απλώνει το χέρι του για να σε βοηθήσει όταν έχεις πέσει τόσο χαμηλά, το πρόσωπο σου αγγίζει το χώμα και τα μάτια σου δεν μπορούν να δουν ορίζοντα; Ο συνάνθρωπος, το κράτος; κανένας;
Ελλάδα: Το σταυροδρόμι ανάμεσα στις χώρες παραγωγής παράνομων ουσιών και των αγορών κατανάλωσης.
Τόνοι ηρωίνης μεταφέρονται από το Αφγανιστάν και άλλες ασιατικές χώρες παραγωγής οπίου και μέσω της χώρας μας διοχετεύονται στην Ευρώπη, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι τόνοι κοκαΐνης φτάνουν στις ακτές μας. Τα φορτία καταφθάνουν από την Τουρκία μεταφέρονται μέσω της χώρας μας στην Ιταλία και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.
Το 90% της ηρωίνης που διακινείται στην Ελλάδα προέρχεται από το Αφγανιστάν, ωστόσο μεγάλες ποσότητες ηρωίνης αλλά και τα μεγαλύτερα φορτία κάνναβης εισάγονται από την Αλβανία.
Η κοκαΐνη αντίθετα διακινείται δια της θαλάσσιας οδού προερχόμενη από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης εισέρχονται και από την Ολλανδία από την οποία, μαζί με τις Κάτω Χώρες δεχόμαστε και τον κύριο όγκο των συνθετικών ναρκωτικών.
(Αξιοσημείωτο ότι το 80% του έκσταση που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από Ολλανδία ή Βέλγιο).
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι η τρίτη κατά σειρά κερδοφόρα «επιχείρηση» στον κόσμο, που σύμφωνα με το ΟΗΕ ο ετήσιος τζίρος φτάνει τα 322 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 113 δισ. δολάρια ετησίως αφορά το εμπόριο κάνναβης.
Εκτιμάται ότι το 80% του ετήσιου τζίρου από τη διακίνηση ναρκωτικών (περίπου 90δισ. δολάρια) «ξεπλένεται» από τους «βαρόνους» των ναρκωτικών και επενδύεται σε νομιμοφανείς δραστηριότητες.
Οι υπηρεσίες δίωξης, ανήμπορες εξαντλούνται σε ασήμαντες αποτελεσματικότητες, κατάσχοντας ένα ελάχιστο ποσοστό των ναρκωτικών που φθάνουν στη χώρα μας και διοχετεύονται στην αγορά.
Σήμερα η εξάπλωση των ναρκωτικών στη χώρα μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ερευνών το 10% των μαθητών 14-17 ετών έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, κύρια της κάνναβης, με το έκσταση να ακολουθεί, το οποίο είναι το δεύτερο μετά την κάνναβη πιο δημοφιλές ναρκωτικό των θαμώνων των κλαμπ.
Από την ανάλυση των ερευνητικών στοιχείων καταδεικνύεται ότι η χρήση ουσιών αρχίζει με κάνναβη στην ηλικία 15 ετών. Ακολουθεί λίγα χρόνια μετά η χρήση ενέσιμης ηρωίνης, σε συνδυασμό με χρήση και άλλων ουσιών (σε ποσοστό 8 στους 10 χρήστες).
Τα εξαιρετικά νευροτοξικά ναρκωτικά όπως το έκσταση και η συστηματική τους χρήση προκαλεί σοβαρότατες και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.
Δραματική αύξηση θανάτων από ναρκωτικά καταγράφεται στις έρευνες, με ένα νεκρό ανά εικοσιτετράωρο. Ο πληθυσμός των χρηστών αυξάνεται ανησυχητικά, με την ηρωίνη να κρατά τα σκήπτρα της συνηθέστερης ναρκωτικής ουσίας στην Ελλάδα σε ποσοστό 88% και τους χρήστες της να υπολογίζονται στις 20.000 εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 40% είναι κρατούμενοι σε φυλακές για διάφορα αδικήματα .
Η ηλικία της πρώτης γνωριμίας με τις παράνομες ουσίες μειώνεται συστηματικά, αφού κάθε νέος μπορεί με λιγότερο από 10€ να αγοράσει ένα χαπάκι έκσταση ή ένα τσιγαριλίκι σε οποιοδήποτε μπαράκι. Με 80 ευρώ μπορεί να αγοράσει 1 γραμμάριο κοκαΐνης και με 40€ ένα γραμμάριο ηρωίνης.
Δυστυχώς η σκληρή αλήθεια είναι πως τα κέντρα απεξάρτησης δεν καλύπτουν ούτε το 2% των εξαρτημένων και το πρόγραμμα μεθαδόνης καλύπτει μικρό αριθμό χρηστών που εγγεγραμμένοι στις λίστες αναμένουν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια για να ξεκινήσουν τη θεραπεία.
Στο μεσοδιάστημα αυτό άλλοι πεθαίνουν και άλλοι επιβαρύνουν την υγεία τους ενώ αυξάνεται και η διάδοση των ναρκωτικών αφού προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους διακινούν και συμμετέχουν στην εμπορία ναρκωτικών και αυξάνουν την μικροεγκληματικότητα και τον αριθμό νέων χρηστών.
Νατάσα Πετρούλια
Δικηγόρος – Ποινικολόγος
Νατάσα Πετρούλια