Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ιερές μπίζινες και στη Κεφαλονιά! Οικοπεδοποίηση της "ιερής περιουσίας" ζητά ο Δεσπότης απο το Συμβούλιο Επικρατείας!


Στη Λάσση, στη πιο hot τουριστική περιοχή της Κεφαλονιάς με δεκάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια και bar , ο Δεσπότης διεκδικεί στο Συμβούλιο Επικρατείας την ένταξη στο σχέδιο πόλης , προκειμένου να οικοπεδοποιηθεί , ακίνητο 10 στρεμμάτων , ιδιοκτήσίας της Μονής του Αγίου, στο οποίο βρίσκεται και το Σπήλαιο τ' Αγίου Γερασίμου.

Πρόκειται για τα "Σπήλια", τη περιοχή με τη σπηλιά στην οποία ασκήτεψε ο Αγιος Γεράσιμος όταν πρωτοήλθε στη Κεφαλονιά!

Έσκασε βόμβα στο Αργοστόλι με την είδηση ότι o Δεσπότης μας κ. Σπυρίδωνας, ανακαίνισε το θέμα της Λάσσης στο Συμβούλιο Επικρατείας , προβάλλοντας ένσταση στο σχέδιο ρυμοτόμησης της περιοχής, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Δήμαρχο ή το Σύλλογο ιδιοκτητών.

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους δικηγόρους της Μητρόπολης για τις ενέργειες του Δεσπότη κατόπιν εορτής και εξωδίκως !


Και για όσους νομίζετε ότι ο Δεσπότης μας με την ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, θέλει να προστατεύσει από την οικοπεδοποίηση την «ιερή περιοχή» που ασκήτευε ο Άγιος Γεράσιμος , πλανάστε πλάνη οικτρά!

Ο Δεσπότης με τη προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, διεκδικεί την ένταξη 10 στεμμάτων της Μονής του Αγίου στη θέση Σπήλια προκειμένου να οικοπεδοποιηθούν . Σε αυτά τα δέκα στρέμματα βρίσκεται και η σπηλιά που ασκήτεψε ο Αγιος όταν πρωτοήλθε στο νησί μας.

Τα δέκα στρέμματα σύμφωνα με τη χωροταξία της περιοχής "βγάζουν" δέκα οικόπεδα! Η τιμή γης στη περιοχή της Λάσσης φθάνει και στις 300.000 ευρώ το στρέμμα (σε σχεση με θέα, πρόσβαση κλπ). Είναι μια περιοχή με τρομερή ζήτηση αφού τα οικοδομίσιμα κομμάτια γης είναι ελάχιστα. Με τη ρυμοτόμηση της περιουσίας του Αγίου στο συγκεκριμένο σημείο , σε χρόνο ρεκόρ μπορούν να μπουν στα εκκλησιαστικά ταμεία περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έτσι όπως είναι τώρα στη καλύτερη περίπτωση να πουληθούν 450.000 ευρώ.


Πολλά τα ερωτηματικά της κοινωνίας προς τον Μητροπολίτη μας.
Πως είναι δυνατόν να κάνει ένσταση ο Δεσπότης στο Συμβούλιο Επικρατείας αυτή τη χρονική στιγμή που -κατά τις μαρτυρίες των ενδιαφερομένων- το πρόβλημα της Λάσσης είναι έτοιμο για λύση στο γραφείο του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά!

Γιατί σιωπούσε ο Σεβασμιότατος 6 χρόνια; γιατί έδειχνε ότι είχε αποδεχτεί τα όρια της ρυμοτόμησης; Τι συνέβηκε και άλλαξε ξαφνικά γνώμη;

Πως είναι δυνατόν να ζητάει ο Δεσπότης οικοπεδοποίηση της περιουσίας του Αγίου στη πιο hot τουριστική περιοχή του νησιού. Μια περιοχή που λειτουργούν κυρίως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ . Μια περιοχή με έντονο τουρισμό και εξίσου έντονη νυχτερινή ζωή με τα δεκάδες bar και νυχτερινά μαγαζιά; Πως είναι δυνατόν να θέλει ο Δεσπότης να φθάσουν τα barάκια μέχρι τη Σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος.

Οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη ρυμοτόμησης είχαν φροντίσει να σταματήσει η ρυμοτόμηση της τουριστικής αυτής περιοχής, στα ακίνητα της Μονής, εφ ενός γιατί εκεί δημιουργείται "φυστικό" σύνοτο αλλά κθρίως για να προστατευθεί η ιερότητα του χώρου από το έντονο τουριστικό περιβάλλον.

Μήπως δεν έχει καταλάβει ο άνθρωπος περί τίνος πρόκειται;

Προκειμένου να κατανοήσουμε και εμείς τις ενέργειες του Δεσπότη μας , συναντηθήκαμε μαζί του, σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη και του υποβάλλαμε μερικές ερωτήσεις.

Σεβασμιότατε, γιατί ανακαινίσατε πάλι το θέμα της Λάσσης τώρα, λίγο πριν τη λύση του προβλήματος;

Ως προς το θέμα της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδιασμού της περιοχής της Λάσσης η Ιερά Μητρόπολης και η Μονή του Αγίου Γερασίμου έχουν καθήκον και υποχρέωση να υπεραμυνθούν της ιδιοκτησίας των, στην εν λόγω τοποθεσία. Εις τη Λάσση ευρίσκεται το Σπήλαιο το Αγίου και μια μεγάλη περιοχή η οποία ανήκει στη Μονή του Αγίου Γερασίμου.

Τι έκταση έχει η περιουσία της Μονής εκεί;

Δεν ξέρω ... (ο Δεσπότης τηλεφωνεί την ηγουμένη του Αγίου ρωτώντας για την έκταση του ακινήτου. Η ηγουμένη μας παραπέμπει στο δικηγόρο της Μονής για την απάντηση).

Γιατί, επανήλθατε τώρα, για ένα θέμα που το είχατε αποδεχτεί όταν σχεδιάστηκε;

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν υπολόγισαν την ύπαρξη αυτών των εκτάσεων της Μονής και την απέκλεισαν από το σχέδιο, το οποίο σταματά μέχρι την ιδιοκτησία του Αγίου. Η Ιερά Μητρόπολη και η Μονή του Αγίου προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να συμπεριληφθεί η περιουσία αυτή στον ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Γιατί ύστερα από τόσα χρόνια;

Έχουμε το καθήκον και την ιερή υποχρέωση ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα της περιουσίας της Μονής.

Τι ακριβώς επιδιώκετε με την ένταξη της Μοναστηριακής περιουσίας στον πολεοδομικό σχεδιασμό;

Την αξιοποίησή της.

Εννοείται την οικοπέδοποίησή της;

Οτιδήποτε μπορεί να την αξιοποιήσει.

Μα πρόκειται για τη Λάσση, τη πιο τουριστική περιοχή της Κεφαλονιάς. Εκεί μόνο τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν.

Μας ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Μονής.

Γιατί δεν συζητήσατε με το Δήμαρχο, με το Σύλλογο των ιδιοκτητών της περιοχής, με το βουλευτή, γενικά με τους εμπλεκόμενους τις προθέσεις σας; Γιατί δεν επικοινωνήσατε μαζί τουςπριν τους αιφνιδιάσετε με το εξώδικο για την ένσταση;

Η χρήση εξωδίκου γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη μετά την εξάντληση όλων των άλλων μέσων επαφών και συνεννοήσεων.


Δηλαδή συζητάτε το θέμα χρόνια με τους εμπλεκόμενους και επειδή δεν βρήκατε υποστήριξη καταφεύγετε σε μονομερή ένσταση στο Δικαστήριο;


Ναι, έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα συνεννοήσεων.
Με όλο το σεβασμό, αλλά μήπως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για ένα τέτοιο διάβημα εκ μέρους σας; Το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου είναι στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.Εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων της μονής ήθελε και ο Ηγούμενος Εφραίμ.. Δεν φοβάστε μήπως γίνουν κάποιοι συνειρμοί και για τη Μονή του Αγίου Γερασίμου;

Δεν μας ενδιαφέρει η χρονική στιγμή. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπεραμυνθούμε των δικαιωμάτων μας. Έπρεπε να προλάβουμε την εξέλιξη του θέματος, πριν παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Είσαστε, Σεβασμιώτατε αποφασισμένος, να έρθετε σε ρήξη με τη τοπική κοινωνία και το θρησκευτικό συναίσθημα; Ακόμα και με θρησκευόμενους ανθρώπους που δεν θέλουν να μετατραπεί η περιουσία του Αγίου σε τουριστική επιχείρηση;

Θα υπεραμυνθούμε των δικαιωμάτων και της αξιοποίησης της περιουσίας της Ιεράς Μητρόπολης και της Μονής με κάθε μέσο.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας Σεβασμιότατε. Καλό μεσημέρι.

Με την ευχή του Θεού!

www.kefaloniapress.gr