Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Κατήργησε ως παράνομες τις επερωτήσεις ο Β.Παπαγεωργόπουλος!

Μπροστά στην εντεινόμενη πίεση και την κριτική των έργων του που του ασκεί η αντιπολίτευση, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να καταργήσει τις επερωτήσεις, δηλαδή ουσιαστικά τον έλεγχο των πράξεών του. Συγκεκριμένα, χθες, και ενώ είχαν κατατεθεί δύο επερωτήσεις από την παράταξή μας και ενώ θα συζητιόταν επερώτηση άλλης παράταξης, ο Δήμαρχος από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ανήγγειλε την κατάργηση των επερωτήσεων, που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, επειδή δήθεν δεν προβλέπονται από το νόμο...

Την απόφαση αυτή του Δημάρχου προσπάθησε να δικαιολογήσει, ανεπιτυχώς βέβαια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος.

Ωστόσο, οι επερωτήσεις αποτελούν διαδικασία θεσμικώς κατοχυρωμένη από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δε νόμος προσφέρει τη δυνατότητα των ερωτήσεων στην αντιπολίτευση δεν απαγορεύει, όμως, σε καμία περίπτωση το θεσμό των επερωτήσεων, διότι αποτελούν το μέσο για την άσκηση ουσιαστικού ελέγχου των πράξεων ή παραλείψεων της διοίκησης του Δήμου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μάλλον έχει χάσει απολύτως τον έλεγχο. Μοιάζει τρομαγμένος μπροστά στην αποτυχία της διοίκησής του και καταφεύγει πλέον στον αυταρχισμό και τον εξοβελισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι η κρίση των πολιτών έχει οριστικά εκφραστεί για τον ίδιο και τη διοίκησή του.

Η «Πρωτοβουλία» εμμένει στη θέση της, που για άλλη μία φορά υποστήριξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι οι επερωτήσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας και όλες οι δικαιολογίες αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις και αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΗΜ.Ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μπουτάρη