Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η δημοσκόπηση που "καθάρισε" τους Ιάπωνες


Το ψέμα λένε ότι έχει… κοντά πόδια. Στην περίπτωση των Γιαπωνέζων μάλλον είχε… κοντύτερα, αφού δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ στο Τόκιο, αποκαλύφθηκε ότι οι μισοί κάτοικοι δεν θέλουν τους Ολυμπιακούς το 2016...
Από τη μία οι διαδηλώσεις κατά την επίσκεψης της Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ και των μελών της ΔΟΕ στο Τόκιο και από την άλλη η έρευνα της ΔΟΕ που δίνει μόλις 56% υπέρ της διοργάνωσης αρκούν για… χαρακίρι. Είναι πολύ σημαντικό μία πόλη που διεκδικεί Ολυμπιακούς Αγώνες να χαίρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή των κατοίκων της πόλης και τη χώρας, που θα κληθεί στο τέλος-τέλος να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση. Οι Ιάπωνες όμως υστερούν πολύ σε αυτό τον τομέα. Η ΔΟΕ έκανε έρευνα στην Ιαπωνία και έδειξε ότι μόλις το 56% θέλουν τους Ολυμπιακούς, ποσοστό μικρότερο από την προηγούμενη που έδινε 59% και είχε γίνει τον Ιούνιο λίγο πριν την επιλογή από τη ΔΟΕ τεσσάρων από τις επτά πόλεις που διεκδικούσαν τους Αγώνες για το 2016. Δεν μειώθηκε απλά το ποσοστό, αλλά απέχει και από την περίπτωση του… στατιστικού λάθους από τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής διεκδίκησης του Τόκιο που έδωσε 70,2% σε εθνικό επίπεδο και 68,6% για την πόλη.
Η ψαλίδα των περίπου 25 μονάδων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους Ιάπωνες και ενδέχεται αν δεν αλλάξει η κατάσταση να τους κοστίσει τον αποκλεισμό από τον πρώτο κιόλας γύρο της ψηφοφορίας στις 2 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη.


greek-olympics.blogspot.com