Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Με βραβεία και στήριξη από τη Ντόρα πάει για γραμματέας


Οι Μεσογειακοί δεν είναι μόνο Αγώνες. Είναι και εκλογές για τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) και μάλιστα με έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον, αφού επί δεκαετίες ο γραμματέας είναι Έλληνας...
Ο Νίκος Φιλάρετος διετέλεσε γραμματέας από τη δεκαετία του ’80 έως και το 2005 που τον διαδέχθηκε ο Μίνωας Κυριακού. Τώρα σειρά έχει ο Ισίδωρος Κούβελος που θεωρούσε… ριγμένο τον εαυτό του στην προηγούμενη Ολομέλεια και τώρα… σερβίρει το κρύο πιάτο της εκδίκησης με το να εκδιώξει τον Κυριακού από γραμματέα.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει δύο μέρες πριν από την έναρξη των Μεσογειακών Αγώνων στην Πεσκάρα στις 26 Ιουνίου να εκλεγεί στις αρχαιρεσίες της ΔΕΜΑ. Η προεργασία έχει γίνει εδώ και καιρό και απομένουν τα… τυπικά. Σε αυτά τα… τυπικά εντάσσονται και οι βραβεύσεις αύριο κατά την έναρξη των εργασιών της 49η Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) όπου ο κ. Κούβελος είναι πρόεδρος και που θα τιμηθούν τέσσερις εκπρόσωποι Μεσογειακών χωρών με επιρροή για όσους γνωρίζουν, αλλά και η Φάνη Πετραλιά, φίλη και στήριγμα του Σπύρου Καπράλου στις εκλογές της ΕΟΕ.
Και όλα αυτά μάλιστα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια που θα πάει στην Πνύκα για να κηρύξει την έναρξη της Συνόδου της ΔΟΑ.
Ειδικότερα θα βραβευτούν:
1. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τυνησίας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μοχάμεντ Μζάλι, με το βραβείο "ΟΛΥΜΠΙΑ".
2. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγώνων Κοινοπολιτείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Κίκης Λαζαρίδης, με το βραβείο "ΚΝΩΣΟΣ".
3. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ισπανίας και μέλος της Επιτροπής της ΔΟΕ για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκπαίδευση, Κονράντο Ντουράντεθ, με το βραβείο "ΒΕΡΓΙΝΑ".
4. Η Μαροκινή Ολυμπιονίκης των 400μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος 'Αντζελες (1984), μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης για τους Ολυμπιακούς του 2016, Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ, με το βραβείο "ΔΕΛΦΟΙ".
Το να προσπαθεί ένας παράγοντας να μαζέψει ψήφους είναι θεμιτό, όταν μάλιστα το ίδιο θα έκανα οι αντίπαλοί του. Το να χρησιμοποιεί όμως κάποιος τη ΔΟΑ για να αποκτήσει πλεονέκτημα αυτό μάλλον δεν είναι και τόσο ηθικό. Μπορεί να είναι… νόμιμο, όμως ηθικό δεν είναι. Και όταν αναφερόμαστε σε Ολυμπιακά Ιδεώδη θα πρέπει ζητήματα ηθικής τάξης να είναι στην πρώτη γραμμή. Βέβαια θα πει κάποιος ότι και οι τέσσερις που θα βραβευτούν έχουν αναμφισβήτητα προσφορά. Ναι, είναι αλήθεια αυτό, όμως προσφορά έχουν εκατοντάδες ακόμα, όπως ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε για παράδειγμα, ή ο Παλ Σμιτ, ή το Τόμας Μπάχ. Μόνο που αυτοί δεν… ψηφίζουν. Να πούμε και κάτι για την 49η Διεθνής Σύνοδος της ΔΟΑ για Νέους Μετέχοντες, που διεξάγεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό θέμα τον «Ολυμπισμό» και ειδικό: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως Γιορτή: Αποτίμηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και η Πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ». Οι εργασίες λοιπόν θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιουνίου και παίρνουν μέρος 175 μετέχοντες από 97 χώρες.


greek-olympics.blogspot.com